Keväällä 2016 olin mukana järjestämässä bussikuljetusta Hämeestä opintotukimielenosoitukseen hallituksen koulutusleikkauksia vastaan. Koulutuslupaus oli petetty ja koin, että myös Hamkin opiskelijoiden on noustava barrikadeille. Hämeen Sanomat tekivät jutun aiheesta, jossa nostettiin esille hämäläisten opiskelijoiden huoli opiskelijoiden toimeentulosta: ”Tänään Helsingissä järjestettävään koulutusleikkauksia vastustavaan mielenosoitukseen odotetaan tuhansia ihmisiä. Opintotuen uudistamista selvittänyt professori Roope Uusitalo luovutti viime viikolla raporttinsa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Hamkon puheenjohtaja Emma Kokkonen kirjoittaa opiskelijakunnan kannanotossa, että esitys opintotuen uudistamisesta on suorastaan katastrofaalinen. – Mitä uudistamisesta se sellainen on, että jo nyt ahtaalla elävien opiskelijoiden leivästä ollaan viemässä juuston lisäksi levite. Miksi opiskelijat joutuvat ainoa väestöryhmänä turvaamaan oman toimeentulonsa lainalla? hän kysyy.

Opintorahan suuruuteen esitetyn neljänneksen leikkauksen lisäksi, Uusitalo ehdottaa raportissaan, että yhtä tukikuukautta kohden tulisi suorittaa nykyisen viiden opintopisteen sijasta kuusi opintopistettä. – Yksi opintopiste tarkoittaa noin 27 tuntia opiskelua, joten uudistuksen myötä opiskelijan viikkotuntimääräksi tulee 40,5 tuntia. Eli enemmän kuin kokopäiväisesti työssäkäyvältä vaaditaan. Kokkosen mukaan työskentelyä opintojen ohessa ollaan tekemässä samalla kertaa mahdottomaksi, mutta pakolliseksi oman toimeentulon turvaamisen näkökulmasta, mikäli ehdotetut uudistukset ajetaan läpi. – Yli 40 tunnin opiskeluiden päälle pitäisi vielä löytää energiaa ja aikaa työskennellä palkkatöissä toinen mokoma.

Hämeen ammattikorkeakoulun Forssan toimipisteessä kestävää kehitystä opiskelevat Hannele Maijala ja Maija Kranni järjestivät hamkilaisille bussikuljetuksen mielenosoitukseen Helsinkiin. – Tärkein syy, miksi itse lähden mielenosoitukseen oli se, että koulutusleikkaukset vaikuttavat oikeasti myös koulutuksen tasoon ja laatuun, kertoo Maijala. Hän kertoo esimerkkinä sen, kuinka jo nyt monen alan kursseilla voidaan vaatia palautettavaksi tehtäviä, joista saa arvosanan. Oikeita vastauksia ei kuitenkaan ehditä kertoa tai käsitellä. Opintotuen leikkauksien lisäksi heitä huolestuttavat siis myös muut koulutussäästöt.

Mielenosoitusbussi järjestettiin kesken hiihtoloman kovalla kiireellä, mutta Kranni uskoo että 50-paikkainen bussi saadaan ainakin lähes täyteen. Opiskelijoita on lähdössä mukaan ainakin Forssasta, Hämeenlinnasta ja Lepaan toimipisteeltä. – Jos leikkaukset menevät läpi, se tarkoittaa, että opiskelijoiden täytyy tehdä enemmän töitä opintojen ohella tai ottaa lainaa, kertoo Kranni. Hän itse työllistää itsensä yrittäjänä, mutta painottaa, että se ei ole kaikille mahdollista. – Kannustan kaikkia tekemään töitä opintojen ohella, jos vain olosuhteet sallivat sen. Kaikilla ei kuitenkaan ole sellaista elämäntilannetta, jossa se olisi mahdollista ja kaikki eivät myöskään saa töitä.

Hannele Maijalaa huolestuttaa lainapainotteisuudessa myös se, etteivät työllisyysnäkymät ole valmistuville nytkään hyvät. – Jos sanotaan, että maksat takaisin kun valmistut, on vähän vaikea maksaa jos töitä ei ole.” HÄSA

Alkuperäinen julkaisu 8.3.2016: Opintotukimielenosoitukseen marssitaan Hamkistakin