Eduskuntavaaleista on aikaa nyt noin kaksi viikkoa ja jälkipyykki on ollut runsasta. Joillakin on pestävänään likapyykkiä oikein kasoittain, mutta Vihreiden jälkipyykki tuoksuu raikkaan keväiseltä, uuden alulta. Olimmehan vaalien suurimmat voittajat – niin valtakunnallisesti kuin täällä Hämeessäkin. Maanlaajuisesti kannatuksemme kasvoi 3% ja Hämeessä vielä enemmän: uskomattomat 3,3%. Vihreiden eduskuntaryhmä kasvoi kolmanneksen ja saimme Hämeeseen kahdeksan vuoden tauon jälkeen oman kansanedustajan. Ja sekös tuntuu hyvältä!

Ennätyksiä rikottiin myös Lounais-Hämeessä. Keräämäni 1744 ääntä oli suurin äänimäärä, minkä Vihreä ehdokas Lounais-Hämeestä on koskaan kerännyt. Totta puhuakseni se oli myös yksi tavoitteistani. Vihreät kaipaavat lisää näkyvyyttä myös Forssan seudulla. Nimenomaan tulevaisuuteen katsovaa, uutta näkökulmaa ja meille tärkeiden arvojen esiin nostamista.

Muutama nippeli omasta tuloksestani. Olin Hämeessä alle 30-vuotiaista ehdokkaista selkeä ykkönen, Vihreiden listan neljäs ja rynnin ohi monista kokeneista poliitikoista. Tästä luottamuksesta kiitos kuuluu jokaiselle minua äänestäneelle. Näissä vaaleissa voittajia olivat nuoret, etenkin nuoret naiset, ja sekös vasta tuntuukin hyvältä! Toinen nippeli vaalituloksestani koskee asiaa, jota pidin esillä koko kampanjani ajan – vaalirahoitusta. Vuonna 2015 eduskuntaan mentiin keskimäärin 38 400 eurolla. Näiden vaalien tilastot selvinnee, kun vaalirahoitusilmoitukset on tehty. Hämeessä usealla läpi menneellä (ennakkoilmoituksen tehneistä) yhden äänen hinta oli omaani verrattuna 10-kertainen. Rannalle jäi ehdokkaita, jotka käyttivät yhden äänen saamiseen 20 kertaa enemmän rahaa kuin minä. Minulle yksi ääni maksoi yhden (1) euron ja 40 senttiä.

Huomionarvoista on myös se, että sain Hämeen jokaisesta kunnasta Hartolaa lukuunottamatta ääniä. Eniten ääniä sain vaalipiirin suurimmasta kaupungista Lahdesta, jossa saaliiksi muodostui 525 ääntä. Tätä voisi kutsua jopa jonkinlaiseksi ryöstöretkeksi, mutta itse kutsun sitä markkinoinnin optimoinniksi. Seuraavaksi suurin äänipotti tuli vaalipiirin toiseksi suurimmasta kaupungista Hämeenlinnasta, 338 ääntä. Tätä osasin hieman odottaakin, onhan kyse entisestä kotikaupungistani. Forssassa keräsin huimat 259 ääntä, joka oli Vihreistä odotetusti eniten. Yhteensä Lounais-Hämeestä sain 460 ääntä, joka lämmittää sydäntäni todella paljon. Olenhan kuitenkin vasta 4,5 vuotta sitten muuttanut tälle seudulle, jota nyt kutsun kodikseni.

Tavoitteenani oli olla koko Hämeen oma Maija ja siinä mielestäni onnistuin. Olin useassa kunnassa Vihreistä suosituin ja puhuttelin myös maaseudun asukkaita. Aion jatkaa työtäni Hämeen ja Forssan seudun hyväksi, vaikka eduskunnan ovet eivät vielä ensimmäisellä yrittämällä auenneetkaan. Kiitos jokaiselle, joka oli mukana tekemässä kampanjaani, yhdessä tehtiin kaikkien aikojen tulos. Ja se todellakin tuntuu ja saa tuntua hyvältä!

Maija Kranni

Kansanedustajaehdokas 2019