Vihreiden uusi puoluevaltuuskunta kokoontui ensimmäisen kerran viikonloppuna 7.-8.9. Mikkelissä. Tein samalla debyyttini äänivaltaisena valtuuskuntaedustajana ja valtuuskunnan työohjelma saatiin hyväksyttyä.

Viikonlopun kantava teema oli reilun muutoksen edistäminen. Puhutaan ”Green New Deal” -ilmiöstä, jota Vihreät on edistänyt ja edistää jatkossakin ympäri maailmaa. Puhutaan kestävästä kehityksestä ja siitä, miten siirtymä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa tehdään oikeudenmukaisesti.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhuu reilun muutoksen puolesta, samoin Sitran selvitys 1,5 asteen elämäntavoista. Vihreiden puoluevaltuuskunta päätti aloittaa reilun muutoksen ohjelman laatimisen, joka on mielestäni todella tarpeellinen ja hyvä päätös.

Sitran hiilineutraalin kiertotalouden johtaja Mari Pantsar alusti reilun muutoksen ohjelman lähetekeskustelua. Nostan muutaman faktan Marin esityksestä, miksi reilu muutos tarvitaan ja mitkä ovat sen haasteet.

Kolme huolestuttavaa kymppiä:

1. Nykypäästöillä globaali hiilibudjetti kuluu 10 vuodessa.

2. Maailman rikkain 10 prosenttia tuottaa puolet maailman päästöistä. Lähes jokainen suomalainen kuuluu tähän 10 prosenttiin.

3. Keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälki on yli 10 tonnia.

Siis yli kymmenentuhatta kiloa. 1,5 asteen mukainen tavoite vuodelle 2030 on kolme tonnia per suomalainen. Vuoteen 2050 mennessä suomalaisen hiilijalanjäljen tulisi olla noin tonni vuodessa. Tämä ei onnistu sysäämällä vastuu kestävistä valinnoista yksilön harteille, vaan tarvitaan kunnianhimoisia poliittisia päätöksiä ja yhteiskunnallista murrosta – reilua muutosta.

Jos jollain on edelleen tarve kertoa, että suomalaisten ei tarvitse muuttaa elintapojaan, ilmastonmuutosta ei ole olemassa tai mitään ei ole tehtävissä, mulla on sulle neuvo. Älä sano sitä mulle, mua ei kiinnosta sun sössötys. #nytonpakko #reilumuutos