Maanantaina 9.9. valtuuston kokous sai forssalaiset päättäjät mietteliääksi, jopa vakaviksi. Ja miksei olisi saanut, päätimme kuitenkin asioista, jotka vaikuttavat pitkälle Forssan tulevaisuuteen.

Monitoimikeskus

Forssan valtuusto on jo aiemmin päättänyt, että kouluverkostoa päivitetään rakentamalla monitoimikeskus kahden rapistuvan koulun tilalle. Itse olen alusta asti kannattanut monitoimikeskuksen rakentamista. Se on kustannustehokkain ja kestävin tapa taata, että forssalaiset lapset ja nuoret saavat käydä opintietä terveissä ja ajanmukaisissa tiloissa. Kesällä saimme ensimmäiset piirrustukset keskuksesta ja valtuusto oli niihin pääosin erittäin tyytyväinen. Suunnittelussa ollaan kuultu opettajia ja otettu vahvasti huomioon pedagogiset näkökulmat, joiden tuleekin olla koulurakennuksen suunnittelun lähtökohtana. Sitäkin enemmän eipuraa on aiheuttanut liikuntasalin koko – rakennetaanko normien mukaan vai kerralla isompi.

”Aluekehittämisen asiantuntija Timo Aro totesi aivan ensimmäisessä valtuustoseminaarissani, että Forssan kehittymisen suurin haaste on asenne. Ja kuten tiedämme, asenne on kaikki.”

Kävin pöntössä pitämässä valtuuston nuorimman puheenvuoron. Harva keski-iältään 51-vuotiaasta valtuustosta maksaa Forssaan veroja enää 30 vuoden päästä. Koska minulla on mandaatti puhua nuorten suulla, puhuin. Forssa ei tarvitse enää yhtään vähän liian pientä salia ja koska usko tulevaisuuteen on vahva, 10% lisäkustannus suuremmasta salista ei olisi ollut liian raskas taakka kannettavaksi. Päätös on tehty, monitoimikeskukseen tulee pienempi, 640 neliön liikuntasali. Yön yli nukuttuani voin sanoa, että harmittaa. Harmittaa, etten osannut perustella kantaani paremmin. Harmittaa, etten puuttunut suunnitteluun kovemmin. Harmittaa, ettei monitoimikeskuksen tulevat oppilaat saa ansaitsemaansa liikuntatilaa ja ettei muut käyttäjäryhmät saa tyydytystä tarpeisiinsa. Tuntuu riittämättömältä ja tämä tunne on politiikassa valitettavan yleinen. Tein parhaani, mutta se ei tällä kertaa riittänyt.

Ymmärrän hyvin myös vastapuolen huolen taloudesta ja oppilasennusteista. Jaan huolen Forssan taloustilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä täysin. Haluan tehdä kaikkeni, jotta voisin omalta osaltani luoda päätöksilläni Forssaan elinvoimaa. Aluekehittämisen asiantuntija Timo Aro totesi aivan ensimmäisessä valtuustoseminaarissani, että Forssan kehittymisen suurin haaste on asenne. Ja kuten tiedämme, asenne on kaikki. Nähdäkseni tämäkin päätös olisi kaivannut asennetta, mutta tyydyimme katsomaan taustapeileihin ja maalailemaan tulevaisuuden uhkakuvia.

Tärkeintä kuitenkin on, että päätös on nyt tehty ja hankkeen suunnittelu voi jatkua. Äänestysten jälkeen päätös on koko valtuuston yhteinen, riippumatta eriävistä mielipiteistä tai siitä, mitä nappia on painanut. On tärkeää, että koko valtuusto sitoutuu nyt tehtyihin päätöksiin ja pyrimme yhdessä kohti parasta mahdollista lopputulosta. Se lapsi, joka oli hankkeen suunnittelun alkaessa ykkösluokalla, on jo siirtynyt yläasteelle. Rakentaminen on saatava liikkeelle, se on forssalaisten lasten etu.

Voit katsoa valtuuston kokouksen kokonaisuudessaan tästä.

Forssan Lehden juttu aiheesta 10.9.2019.

Kirjoitin aiheesta myös Facebookiin.