Olen työskennellyt vihreässä eduskuntaryhmässä nyt viisi kuukautta. Kesäkuussa aloitettu äärimmäisen mielenkiintoinen ja opettavainen työ kansanedustaja Mirka Soinikosken avustajana on pitänyt kiireisenä. Syksy on budjettiesitysten aikaa niin valtion tasolla kuin kunnissa ja niistä riittää puhuttavaa koko loppuvuodeksi. Hallituspuolueena seisomme hallituksen budjettiesityksen takana ja miksipä emme seisoisi – budjetissa panostetaan historiallisella tavalla luonnonsuojeluun, torjutaan ilmastonmuutosta, kasvatetaan perusturvaa, huolehditaan perheiden hyvinvoinnista ja perutaan koulutusleikkauksia kaikilla koulutusasteilla.

Niin mukavaa kuin olisikin kirjoittaa kolmetuhatta merkkiä valtion budjetista, kerron sen sijaan muutamalla sanalla eduskunnasta työpaikkana. Meiltä, jotka puurtavat Arkadianmäellä arkisten työasioiden parissa, saattaa välillä unohtua, mitä työpaikkamme tosiasiassa edustaa. Eduskuntatalo valmistui vuonna 1931 itsenäisen Suomen monumentiksi. Arkkitehti Johan Sigfrid Sirén halusi suunnitella eduskuntatalon kokonaistaideteokseksi, värisävyjä ja sisustusmateriaaleja myöten.

Olen saanut työni vuoksi tutustua taloon ja sen tarinoihin, toki vasta murto-osaan niistä. Talon symmetria ja harmonisuus koukuttaa, yhtäkään yksityiskohtaa ei ole jätetty sattuman varaan. Pater Noster -hissien rauhallinen kohina muistuttaa jatkuvuudesta – kansanedustajat vaihtuvat, mutta hissi jatkaa kulkuaan. Koskaan ei tiedä, mitkä käytävillä kuulluista tarinoista ovat totta ja mitkä urbaania legendaa. Se taitaa olla yksi talon erityispiirteistä, koskaan ei voi tietää varmaksi mitä seuraavaksi tapahtuu.

Demokratiaa kunnioittavia perinteitä on eduskunnassa runsaasti ja hyvä niin. Siitä kielii muun muassa se, ettei täysistuntosaliin tule astua kenenkään, jolla ei siihen ole kansan myöntämää mandaattia. Kansalaiset ovat myös tervetulleita seuraamaan mitä tahansa täysistuntoa koska tahansa eduskunnan istuntosaliin, jossa kansanedustajat parhaansa mukaan kansaa edustavat. Vanha perinne kansalaisia yhdistävästä kohtaamispaikasta on haluttu säilyttää, vaikka muuten talossa vieraileminen on nykyään melko rajoitettua.

Lounais-Hämeen Vihreät järjestää tiistaina 12.11. vierailun yhteiskyyteineen Forssasta eduskuntatalolle. Paikkoja on vielä jäljellä eduskuntatalosta kiinnostuneille, tiedustelut voi ohjata allekirjoittaneelle. Nähdäkseni on ensisijaisen tärkeää, että kansalaisilla on halutessaan mahdollisuus käydä tutustumassa demokratian sydämeen ja saada yhteys maamme päättäjiin.

Kannustankin olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä kansanedustajiin, sillä rakentava kansalaispalaute on tärkeä työkalu edustajille arvioida työnsä onnistumista. Vaikka päätöksiä ei voi eikä tule tehdä yksittäisten kokemusten perusteella, on jokaisen tarina merkityksellinen ja ansaitsee tulla kuulluksi.

Kirjoitus julkaistiin Forssan Lehdessä 5.11.2019.