Moikka ystävät

Kuten moni teistä tietää, mä olen Vorssan Maija. Kun puhutaan reilusta muutoksesta, kaupungeista tai kunnista niin mistäpäs muusta puhuisin, kuin juuri Vorssasta.

Käyn töissä tässä rakennuksessa (pikkuparlamentti) noin kolme kertaa viikossa. Bussilla Forssasta. Kaksi tuntia suunta, se on mun työmatka.

Multa kysytään usein miksi en vaan muuta Helsinkiin. Se olisi kuulemma paljon helpompaa. Vastaus on aina sama ja se on melko yksinkertainen: mä en halua.

Kerron tästä hieman lisää. Forssa on mulle just sopivan kokoinen seutukaupunki, joka sijaitsee kahden kansallispuiston kupeessa. Forssassa kiertotalouden teolliset symbioosit ovat pitkälle kehittyneitä, siellä koulutetaan Suomen ainoita ympäristösuunnittelijoita ja biotalouden insinöörejä. Kaupungin läpi kulkee Loimijoen lisäksi kansallinen kaupunkipuisto. Vihreille rakas Koijärvi – sekin on Forssassa.

Toisaalta Forssa on kaupunki, jossa sanan Pride mainitseminen valtuustosalissa saa aikaan paskamyrskyn ja hätämajoituskeskuksen perustaminen oli aiheuttaa selkkauksen. Forssa tarvitsee mua enemmän, kuin mä tarvitsen Forssaa (väliaplodit). Siellä en ole vain yksi muiden joukossa, siellä olen se Vorssan Maija. 

Uskon, että reilun muutoksen ohjelman myötä yhä useampi uskaltaa puhua Pridestä, tasa-arvosta, ihmisarvon jakamattomuudesta, luonnon monimuotoisuudesta tai ilmastonmuutoksen torjunnasta – siis olla vihreä – myös Forssan kaltaisissa seutukaupungeissa. Tai vaikka siellä Hyrynsalmella.

Ja kun yhä useampi uskaltaa tehdä niin, me muuten voitetaan myös seuraavat kuntavaalit.

Videon puheenvuorostani löydät täältä.