Maanantaina 12.5. Forssan kaupunginvaltuusto kävi pitkällisen keskustelun joustokaukalon hankkimisesta Forssan jäähalliin. Kaukalo nousi päätöksentekoon muutaman vuoden etuajassa, sillä Forssan Palloseuralle on tarjottu paikkaa jääkiekkoliiton mestaruussarjassa eli Mestiksessä. Mestiksessä pelaamiseen vaaditaan paitsi vahva kotikaupungin tuki, myös nykyaikainen joustokaukalo.

Kuntien kehnon taloustilanteen ja koronan aiheuttaman epävarmuuden vuoksi päätöstä jouduttiin punnitsemaan erityisen tarkasti. Vaikka kuntien ensisijainen tehtävä on tarjota kuntalaisille lakisääteiset peruspalvelut, on mielestäni myös unelmoinnille oltava tilaa. Lisämaustetta valtuustoon toi kokouksen järjestäminen ensimmäistä kertaa hybridimallilla niin, että myös etäyhteydellä osallistuminen oli mahdollista.

Puheenvuoroni valtuustossa:

”Kiitos puheenjohtaja. Me yhdyskuntalautakunnassa tosiaan jo kertaalleen käsiteltiin tätä joustokaukalo asiaa. Lautakunta tuli siihen lopputulokseen, ettei kaukaloa pitäisi rahoittaa lautakunnan erittelemättömistä pieniin korjauskohteisiin ja kunnostuksiin suunnatuista määrärahoista. 

On valitettava tosiasia, että jos tarvittavia korjauksia jää tekemättä korjausvelka ja samalla myös riskit ikäville yllätyksille kasvaa. Jos lisämäärärahaa ei myönnetä nyt, siihen on syytä varautua myöhemmässä vaiheessa. Tänään myöhemmin käsittelemme lisämäärärahaa Kuhalankosken padon korjaukseen, esimerkkinä mainitakseni.

Me lautakunnassa ei siis äänestetty siitä, ketkä ovat joustokaukalon puolella ja ketkä sitä vastaan, vaan tehtiin päätös siitä mihin lautakunnalle suunnattuja varoja voidaan käyttää. Se myös on lautakunnan tärkein tehtävä.

Jotkut näkevät lautakunnan päätöksen vitkutteluna. Nähdäkseni on kuitenkin tärkeää, että tämänkaltaiset suuria tunteita ja voimakkaita mielipiteitä herättävät päätökset tehdään avoimesti, ei suljettujen yhteyksien takana. Valtuusto käyttää kaupungin ylintä päätäntävaltaa ja vastaa kaupungin taloudesta kokonaisuudessaan. Näen arvokkaana, että asiasta voidaan nyt käydä avointa ja julkista keskustelua ja myös päättäjille tarjotaan mahdollisuus perustella kantaansa suuntaan tai toiseen.

Joustokaukalon hankinta tuli päätöksentekoon poikkeuksellisen kiireellisenä – jo hyväksytyn budjetin ja investointisuunnitelman ulkopuolelta. Perimmäisen syyn tähän tiedämme: Forssan Palloseuralle on tarjottu paikkaa Mestiksessä, joka on itsessään hieno saavutus ja ainutlaatuinen mahdollisuus.

Mielelläni näkisin kotikaupungin joukkueen valtakunnan toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Ja niin näkisi moni muukin – Mestispaikan tuomaa julkisuutta kaupungille ei sovi vähätellä.

Emme saa kaupunkina olla esteenä urheilulliselle menestykselle tai unelmien toteutumiselle. Käynnissä on parhaillaan selvitystyö Forssan brändistä. Kaupunki, jossa unelmien toteuttaminen on mahdollista. Ei lainkaan huono pohja Forssan brändityölle. Vaikka tilanne on koko maailman mittakaavassa tällä hetkellä äärimmäisen vakava ja epävarma, ei pysähtyminen nyt auta.

Joustokaukalon hankintaa tukee myös se, että kaukaloinvestointi joudutaan tekemään joka tapauksessa lähitulevaisuudessa. Jokainen vanhan kaukalon nähnyt tietää, että se on todellakin kulutettu resurssiviisaasti loppuun. Turvallisuus on mainittu jo useassa puheenvuorossa, joten en lähde sitä näkökulmaa toistamaan. Turvallisuus on yksi niistä asioista, joihin kannattaa panostaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Toivon, että voimme nyt valtuustona toivottaa Fopsille onnea Mestikseen ja jäähallin käyttäjille turvallisia kilometrejä hyväksymällä joustokaukaloinvestoinnin. Meni investointi miltä momentilta tahansa, on se joka tapauksessa sijoitus tulevaisuuteen. 

Lopuksi haluan vielä sanoa, että yhdenvertaisuuden tulee olla kaiken kaupungin päätöksenteon lähtökohtana. Kannatan lämpimästi ajatusta siitä, että laaditaan selvitys kaupungin antamasta tuesta erilaisille harrastusmuodoille. Jatkoa ajatellen päättäjillä olisi hyvä olla tämänkaltaista tietoa päätöksenteon tukena.”