Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat

Vuoden 2019 tilinpäätöstä luettiin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Menneet vuodet ovat olleet kunnille todella vaikeita, eikä maailmanlaajuinen pandemia ainakaan helpota tilannetta.

Uusi koronavirus on pistänyt kuntatalouden koville ja pandemiasta selviämiseen tarvitaan leveitä hartioita. Valtio on rientänyt niin kuntien, yritysten kuin yksilöiden tueksi. 

Kuntien tehtävä kuntalaisten peruspalveluiden turvaajana on koronakriisin aikana korostunut entisestään. Forssa on tarttunut koronan tuomiin haasteisiin nopeasti ja notkeasti. Tätä tullaan tarvitsemaan muuttuvassa toimintaympäristössä jatkossakin.

Tästä kaikesta huolimatta Pärjäävä Forssa menee monin tavoin eteenpäin ja siitä voimme olla ylpeitä. Uuden strategian mukaisesti Forssa on matkalla kohti kestävää elinvoimaa.

Forssan talouden tunnusluvut eivät ainakaan omaan silmääni näytä täysin toivottomilta. Lainakanta per capita on pysynyt valtakunnan keskiarvoa alempana. Verokehityksessä on parantamisen varaa, mutta siihen me voimme tässäkin salissa vaikuttaa. 

Kuten tilinpäätöksessäkin kerrotaan, ulkomailta Hämeeseen muuttaneet asukkaat ovat tuoneet muuttovoittoa. Vihreät näkee maahanmuutossa hienoja mahdollisuuksia myös Forssan seudulle.

Kaupunginjohtajan katsauksessa puolestaan todetaan, että 2020-luvun haasteisiin voidaan vastata ainoastaan yhtenäisenä Forssan kaupunkiseutuna. Tästä ei voisi olla enempää samaa mieltä. Vähemmän hallintoa ja byrokratiaa, enemmän tekoja – yhdessä.

Kuten tiedämme, kaupungin henkilöstö tekee kaikkensa kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Pärjäävä Forssa 2 -ohjelman läpiviemiseen tarvitaan poliittista selkänojaa. Tarvitaan rohkeita päätöksiä ja valoisia tulevaisuuden näkymiä.

Niistä esimerkkejä on nähty tänäänkin, kun valtuusto hyväksyi kuosikeskuksen perustamisen ja monitoimikeskuksen rakentaminen otti askeleen eteenpäin.

Me vihreät ajattelemme, ettei muunlaiselle kehitykselle ole nykypäivän maailmassa sijaa, kuin kestävälle kehitykselle. He, jotka kritisoivat kestävää kehitystä talouden romuttajana, eivät ymmärrä sen periaatteita.

Ekologisuus, sosiaalipolitiikka, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys – näistä jokainen kulkee käsi kädessä ja näistä jokaisen on toteuduttava, jotta voidaan rakentaa pala kerrallaan kestävämpää huomista.

Lopuksi vihreä valtuustoryhmä kiittää kaikkia, jotka ovat tehneet töitä tämän tilinpäätöksen eteen. Toivotamme jokaiselle yhdenvertaista, virtuaalista Pride-viikkoa sekä turvallista ja rentouttavaa kesää. Kiitos.

Tilinpäätös ilmestyy sen hyväksymisen jälkeen tänne.