Olemme kaikki lukeneet otsikoita muoviroskien täyttämistä hiekkarannoista. Sorrumme helposti ajattelemaan, että ongelma on jossain kaukana eikä kosketa meitä. Roskaamisen ja etenkin muovijätteen aiheuttamat haitat ovat kuitenkin merkittäviä myös Suomessa.

Roskat paitsi rumentavan maisemakuvaa, myös vaikuttavat laajasti luontoon, vesistöihin ja eläimiin. Tiedämme, että monet eliölajit syövät muovia. Sitä kautta mikromuovi ja kemikaalit päätyvät myös ihmisen ravintoketjuun. On arvioitu, että jos nykymeno jatkuu, on maailman merissä enemmän muoviroskaa kuin kaloja vuoteen 2050 mennessä.

Kasvavissa määrin myös luonnoneläinten kuolemiin on syynä luonnossa lojuva roska, johon eläin tukehtuu, takertuu tai kuristuu. Myös kotieläimille ja lemmikeille luontoon heitetty roska voi koitua kohtaloksi. Lisäksi esimerkiksi lasten käsiin saattaa päätyä sellaisia roskia, jotka eivät lasten käsiin kuulu.

Forssalaiset ovat toivoneet, että kaupunki järjestäisi matalan kynnyksen roskatalkoot. Esimerkiksi Janakkalassa vastaava tempaus järjestetään nimellä KuiSiistii! ja Lappeenrannassa Siivooksie. Joukkoistamalla ympäristön siisteydestä huolehtimisen voidaan yhdistää hyötyliikunta ja ympäristöteot sekä lisätä kuntalaisten yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Samalla kasvatetaan ihmisten tietoisuutta roskaamisen haitoista.

Siivoustalkoot voidaan järjestää esimerkiksi World Cleanup Dayn eli Maailman siivouspäivän yhteydessä syyskuussa tai jonain muuna otollisena ajankohtana.

Roskien kerääminen sujuu niin yksittäin, pareittain kuin kaveriporukalla tai vaikka yhdessä perheen kanssa. Kaupungin panos tapahtumaan olisi tarjota talkoolaisille käsineet, roskakassit ja keruupaikat, joista kerättyjen roskien nouto hoidetaan keskitetysti. Siivoustalkoiden kustannukset ovat vähäiset, mutta hyödyt sitäkin suuremmat.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Forssa järjestää siivoustalkoot, jossa kannustetaan kuntalaisia keräämään roskia ja huolehtimaan yhteisestä ympäristöstämme.

Forssassa 22.6.2020

Aloitteen allekirjoitti Forssan vihreät valtuutetut Maija Kranni ja Merja Isotalo.