Kirjoitin Forssan Lehteen paikallisesta päätöksenteosta ja sen haasteista.

Lauantaina Vorssa-Areenassa arvovaltaiset panelistit keskustelevat paikallisen kunnallispolitiikan nykytilasta, sen haasteista ja tulevaisuudesta. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä pääsee paikalle, sillä tapahtumasta on uumoiltu ensi kevään kuntavaalikampanjan räväkkää avausta.

Itse en valitettavasti pääse tuomaan Forssan seudun nuorimman valtuutetun ääntä paneeliin. Se onkin yksi kuntapolitiikan suurista haasteista – miten saataisiin myös nuoret kiinnostumaan kotikuntansa asioista ja osallistumaan päätöksentekoon sekä tietysti jäämään Forssan seudulle asumaan.

Ei ole nuorten syy, jos paikallinen kuntapolitiikka näyttäytyy heille etäisenä. On meidän päättäjien tehtävä pitää huolta jokaisen kuntalaisen osallisuudesta ja puntaroida päätöstemme vaikutuksia laajasti erilaisten kuntalaisten näkökulmista. Haastavin tehtävä lienee pyrkiä täyttämään myös tulevien kuntalaisten tarpeet. Heidän, jotka eivät ehkä vielä ole löytäneet tietään Forssan seudulle tai jotka eivät ole vielä edes syntyneet.

Nuorilla on luontainen intressi pohtia päätöstensä vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen. Se, millaisena maailma näyttäytyy 2050-luvulla, on se maailma, jossa nykynuoret kasvattavat lapsiaan, luovat työuraa tai pyrkivät muulla tavoin kohti onnellista elämää. Ei ole sattumaa, että juuri nuoret ovat eniten huolissaan vaikkapa ilmastonmuutoksesta. He ovat ne tyypit, jotka joutuvat elämään sen vaikutusten kanssa. On ollut surullista seurata ja itsekin kokea, kuinka jotkut ottavat asiakseen painaa alas ja vähätellä nuoria vaikuttajia.

Mitä tulee forssalaisen kunnallispolitiikan nykytilanteeseen, suurimman varjon sen ylle langettaa mielestäni avoimuuden puute ja läpinäkymättömyys. Itselleni tuli suurena yllätyksenä, kuinka päättäjät kantavat toisilleen kaunaa ties mistä menneisyyden tapahtumista. Jos katse on jumittunut taaksepäin, on mahdotonta nähdä eteensä ja vaarana on kompastua omiin jalkoihinsa.

Kuntien taloustilanne oli jo ennen koronaa poikkeuksellisen vaikea. Väestön ikääntyminen ja keskittyminen kasvukeskuksiin asettavat mittavia haasteita Forssan kaltaisille seutukaupungeille. Itse olen sitä mieltä, ettei pysähtyminen nyt auta. Siksi olenkin iloinen, että Forssalla on ollut rohkeutta tehdä kauaskantoisia päätöksiä esimerkiksi kouluverkon suhteen.

Tarvitsemme rohkeutta jatkossakin. Rohkeutta viedä kaupungin kestävän kehityksen strategia sanoista tekoihin. Rohkeutta olla se järkivihreä edelläkävijä, josta paljon puhutaan. ”Näin on ennenkin tehty” ei enää riitä, kun kunnat kohtaavat ennennäkemättömiä vaikeuksia.

Nykyisillä kuntapäättäjillä on edessään henkilökohtainen tilinpäätös, jossa tilintarkastajina toimivat kuntalaiset. Tilinpäätös tulee kaikkien nähtäville 18.4.2021.

Maija Kranni

forssalainen kaupunginvaltuutettu

Lounais-Hämeen Vihreiden puheenjohtaja