Maanantaina 21.9. Forssan valtuusto käsitteli jälleen monitoimikeskus -hanketta ja päätti äänestysten jälkeen edetä rakentamisvaiheeseen. Huomionarvoista on se, että vihreiden pieni valtuustoryhmä oli äänestyksessä vaa’ankieliasemassa. Vaikka muuten vaikutusmahdollisuuksia on ehkä muita ryhmiä vähemmän, on salissa jokaisen ääni tismalleen samanarvoinen.

Pidin kokouksessa vihreän valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron, jonka kantava teema oli usko tulevaisuuteen:

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut linjoilla olijat

Monitoimikeskus -hanke on tänään jälleen kerran Forssan valtuuston pöydällä. Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan kouluverkkoratkaisua on puitu, mutta sen tiedän, että keskustelu on alkanut jo kauan ennen, kuin minusta tuli forssalainen. Nyt uuden koulun rakennuslupa on myönnetty ja urakkasuunnitelmat ovat toteuttamista vaille valmiit.

Vuosien ajan forssalaiset ovat siis odottaneet kouluverkkoratkaisua. Ne pienet ihmiset, jotka olivat ekaluokkalaisia keskustelun alkaessa, ovat jo siirtyneet yläasteelle, elleivät jopa toiselle asteelle. Korjausvelkakello tikittää ja tahti valitettavasti vain kiihtyy.

Sanoin Forssan lehden haastattelussa viime viikolla sen saman asian, jonka olen sanonut kymmeniä kertoja ennenkin: se, ettei tehdä mitään, ei ole vaihtoehto. 

Kun ei itse ole rakentamisen saati opetuksen ammattilainen, on kyettävä luottamaan asiantuntijoiden arviointikykyyn. Viranhaltijat tekevät työtään virkavastuulla ja me päättäjät annamme raamit valmistelulle. Kyseenalaistaa saa ja pitää ja meidän kaikkien on osaltamme rakennettava luottamuksen ilmapiiriä.

Vihreät ovat muodostaneet kokonaiskuvan Monikylä -hankkeesta parhaan mahdollisen, saatavilla olevan tiedon valossa. Koska ryhmällämme ei ole läsnäolo-oikeutta kaupungin hallituksen saati asiantuntijalautakunnan kokouksissa, emme ole tietoisia kaikista niistä keskusteluista, joita näissä päättävissä elimissä on käyty. Tästä huolimatta koemme, että olemme saaneet kohtuullisella menestyksellä tarvittavan tiedon vastuullisen päätöksen tekemiseksi.

Hyvät ystävät. Meillä on tänään mahdollisuus lyödä kuokalla päähän tätä tikittävää korjausvelkapommia ja taata forssalaisille lapsille modernit, terveet ja innostavat oppimistilat. On oltava tulevaisuus, joka on tavoittelemisen arvoinen. Me vihreät jaksamme uskoa siihen, että Forssan tulevaisuus näyttää valoisalta. 

Silläkin uhalla, että kuulostan kornilta tai naivilta lainaan Pertti Munckin runoa “Oodi Forssalle”, joka pari viikkoa sitten sai uuden elämän upeana lyhyt elokuvana:

“Mutta näytä. Silmissäsi on polte elämään. Usko siihen. Vielä syttyy tiilenpuna hehkumaan. Kehräämön henki antaa sinulle luvan toivoa uutta elämää. Siinä on hetkesi – tartu siihen.” 

En saata olla miettimättä, voisiko Monikylä olla yksi osa tätä uutta tiilenpunan hehkua. Tällä evästyksellä totean, että Vihreiden valtuustoryhmä kannattaa edelleen Monikylän rakentamista.”