Pidin Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa puheenvuoron ikäihmisistä ja arvokkaasta vanhuudesta. Olen kyllästynyt siihen, kuinka usein nuoret ja ikäihmiset asetetaan politiikassa vastakkain. Olen kyllästynyt myös siihen, että suuhuni laitetaan sanoja ja mielipiteitäni vääristellään. Siksi halusin kertoa omin sanoin ajatuksiani ja kokemuksiani ikäihmisistä.

”Terveiset aina yhtä aurinkoisesta Forssasta sinne pääkaupunkiin ja näyttöpäätteiden ääreen ympäri Suomen.

Mietin pitkään mitä haluaisin teille tai tälle maailmalle tänään sanoa. Puhun usein nuorista – heidän tarpeistaan ja toiveistaan. Tuntuu jotenkin luonnolliselta puhua sellaisesta viiteryhmästä, jonka arkitodellisuuden jakaa. Tänään haluan puhua teille paitsi nuorista, myös ikäihmisistä.  

Todella usein, kun vaadin nuorten osallistamista, joku tulkitsee sanomiseni niin, että mun mielestä vanhuksia ei pitäisi kuunnella.

Vaikka eihän se näin toimi. Toisten osallisuus ei sulje toisia ihmisiä ulkopuolelle – ei ainakaan pitäisi sulkea. Päätöksenteossa on kuultava tasapuolisesti kaikenlaisia ihmisiä ja väestöryhmiä. Siksi kuntavaaleihinkin tarvitaan ehdolle mahdollisimman paljon erilaisista taustoista tulevia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Vinkkaa sellaisia: https://www.vihreat.fi/ehdokkaaksi.

Sen sijaan, että joku muu määrittelisi mielipiteeni ikäihmisistä, kerron sen nyt ihan itse.

Perustin abivuotenani yrityksen, Arkiapu Maijan, koska halusin pelastaa maaseudun mummot. 

Monet vanhukset asuvat niin syrjässä, etteivät isot siivousfirmat suostu siivouskäyntejä siellä edes tekemään. Tai jos suostuvat, ei kaikilla vanhuksilla ole mitenkään varaa palvelua matkakustannuksineen kustantaa.

Kuuden vuoden ajan opiskelun ohella tuotin kotihoidon tukipalveluita ikääntyneille. Siivosin, avustin kauppareissuilla ja kitkin kukkapenkkiä. Pesin saunan juhannukseksi ja luuttusin pirtin jouluksi. Aina, kun siihen oli mahdollisuus, tein nämä askareet yhdessä vanhuksen kanssa.

On ihmeellistä, kuinka paljon sisältöä ikääntyneen elämään voi yksi siivoojatyttö tuoda. Toisaalta siihen tiivistyy se yksinäisyys ja elämänpiirin kaventuminen, joka monia ikääntyneitä piinaa. 

Kuten Mariakin avauspuheessaan totesi, vihreiden tehtävä on antaa ääni niille, joiden ääni on syystä tai toisesta särkynyt. Vaikka suuri osa ikääntyneistä ovat arjen aktiivisia toimijoita, on joukossa myös heitä, joiden oma ääni ei enää kanna. Meidän tehtävä on olla näiden ihmisten puolella. Meidän tehtävä on varmistaa jokaiselle arvokas vanhuus.

Eli kyllä hyvät ystävät. Olen nuorten puolella, mutta olen myös vanhusten puolella. Olen itse asiassa ihan jokaisen puolella, jota yritetään painaa alas ja minua lohduttaa tieto siitä, että niin ootte tekin. Kiitos.”

– Maija Kranni, puoluevaltuuskunnan jäsen ja forssalainen valtuutettu (vihr.)