”Kiinnostaako sua edes tää ala, vai haitko tänne pelkästään kullin perässä?”

Hiljaisuuden muuri murtui, kun somevaikuttaja Natalia Salmela nosti esiin kokemuksensa Tampereen teknillisessä yliopistossa yli vuosikymmennen takaa. Sadat naiset lähettivät Natalialle viestejä, joissa he kertoivat vuosien saatossa kokemastaan seksismistä ja ahdistelusta eri alojen opiskelijapiireissä.

En ole teekkari, mutta surukseni tunnistan ilmiön. Toimiessani opiskelijakunnan häirintäyhdyshenkilönä pyrin omalta osaltani viemään opiskelijakulttuuria ja perinteitä yhdenvertaisempaan suuntaan. Olen monesti jälkeenpäin ajatellut, että olisi pitänyt tehdä enemmän. Puuttua nopeammin, voimakkaammin ja useammin. Kirjoittelusta päätellen en ole ainoa, joka tuntee piston sydämessään.

Perinteiden tai varsinkaan juurtuneiden rakenteiden muuttaminen ei ole helppoa, mutta jonkun se on tehtävä. Liian moni on tuntenut olonsa turvattomaksi opiskelijatapahtumissa ahdistelun ja syrjinnän vuoksi. Liian moni on luopunut unelmistaan ja vaihtanut naisvaltaisemmalle alalle, koska herrakerhoissa ei yksinkertaisesti ole tilaa moninaisuudelle. Kun nämä samat herrakerhot siirtyvät työelämään, on syrjinnän kierre valmis.

Naisviha on siitä kesseli ilmiö, ettei siihen useinkaan osaa reagoida, kun se lävähtää päin pläsiä. Sitä ei välttämättä edes tunnista, sillä monet meistä ovat siihen niin tottuneita. Varsinkin opintojen alussa saattaa olla kova joukkoon kuulumisen ja miellyttämisen tarve – kuka nyt haluaisi ”hyvät” bileet pilata…

Syrjintä, naisviha ja häirintä ovat aina väärin. Niille ei ole tilaa opiskelijakulttuurissa, eikä kyllä missään muuallakaan. Mä uskon, että yhdenvertaisempi opiskelijakulttuuri on kaikkien etu. Loukkaavista ja syrjivistä toimintamalleista luopuminen ei tarkoita sitä, ettei enää saisi pitää hauskaa tai juhlia. Hauskaa vain riittää vähän useammalle.

P.S. Mun omat muistot opiskelusta ja opiskelijakulttuurista ovat lähes pelkästään positiivisia. Opiskelijakulttuurissa on valtavan paljon hyvää, arvokasta ja ainutlaatuista. Perinteet kunniaan, mutta vain sellaiset, jotka eivät sulje toisia ulkopuolelle!