Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut

Ihan aluksi haluan vielä kerran kiittää vihreän valtuustoryhmän puolesta mahdollisuudesta osallistua talousarvion ja Pärjäävä Forssa 2 -ohjelman rakentamiseen laajennetussa puheenjohtajistossa. Annan suuren arvon sille, että kaikki valtuustoryhmät otetaan mukaan yhteistyöhön kotikaupungin kehittämiseksi. Myös ne ryhmät, joilla kaupunginhallituksessa ei toistaiseksi paikkaa ole.

Ja heti kiitosten perään täytyy todeta, että tästä 80 000 euron avustuspotista (esiteltiin ryhmien yhteisenä kantana kokouksen alussa) kuulen ryhmän puheenjohtajana nyt ensimmäistä kertaa. On helppo yhtyä valtuutettu Heinon ja muiden kritiikkiin siitä prosessista, tai oikeastaan prosessin puuttumisesta, miten kyseinen asia tuotiin päätöksentekoon.

Vankkumattomana avoimuuden kannattajana toivoisin, että näitä prosesseja pystytään jatkossa terävöittämään ja saattamaan 2020-luvulle.

Vihreän valtuustoryhmän pikapalaverin jälkeen olemme kuitenkin valmiita tukemaan tätä lisäystä samalla edellyttäen, että avustukset jaetaan yhdenvertaisin, tasapuolisin ja läpinäkyvin kriteerein. Luotamme, että näin kaupunginhallitus on toiminut ja toimii jatkossakin avustuksia myöntäessään. Tämä avustuspotti tulee varmasti tarpeeseen, sillä korona on kurittanut rajusti myös tärkeitä kolmannen sektorin toimijoita.

Arvoisat kollegat, käsissämme on tämän valtuustokauden viimeinen talousarvio. Se on liki 900 000 euroa ylijäämäinen. Valtio on ottanut koronan vastaisessa taistelussa vastaan isoimman iskun kuntien puolesta. Mitä isompi kriisi, sitä isommat hartiat tarvitaan. Toivon, ettemme jatkuvasti aliarvioisi toisiamme. Kyllä me kaikki tiedämme, että velkaraha on aina maksettava takaisin.

Velkaraha on kuitenkin nähdäkseni helpompi maksettava, kuin se inhimillinen korjausvelka, jos toistaisimme 90-luvun laman virheet.

Päätimme pitää Forssan veroprosentin maakunnan alhaisimpana ja tältä pohjalta myös tämä talousarvio on luotu. Kuten mainitsin jo marraskuun valtuustossa, verrokkikuntia alempi veroprosentti ei saa muodostua itseisarvoksi ja jossain vaiheessa veronkorotukset saattavat olla edessä myös Forssassa. Toivon edelleen, että kun tämä aika koittaa, silloinen valtuusto pystyy keskustelemaan asiasta ilman suurempaa vastakkainasettelua. Veroilla kuitenkin turvataan hyvinvointia ja rakennetaan parempaa kotikaupunkia meille kaikille.

Talousarviota rakentaessa on esitetty perusteltuja huolia isojen valtakunnallisten rakenneuudistusten aiheuttamista mahdollisista lisäkustannuksista lähitulevaisuudessa. Samaan aikaan kuitenkin monet kyselevät rakenneuudistusten perään, jotta nykypäivän haasteisiin pystyttäisiin paremmin vastaamaan.

Rohkenenkin valtuuston nuorimpana esittää optimistisen ajatuksen: mitäpä jos sote-uudistuksella ja maksuttomalla toisella asteella päästäänkin epäilyistä huolimatta niihin tavoitteisiin, jotka niille on asetettu.

Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaisi sote-menojen taittumista ja parhaimmillaan uudistus olisi ikään kuin uusi Forssan malli koko maahan. Niin loistava kuin meidän hyky onkin, on sekin jäänyt jo ajassa jälkeen. Uudistuksista ja tulevaisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta itse kyllä valitsen mieluummin toivon tien ikuisen synkkyydessä kulkemisen sijaan.

Samoin maksuton toinen aste. Me Forssassa kyllä tiedämme, millaisia ongelmia koulupudokkuus ja nuorten syrjäytyminen voi aiheuttaa. Kun oppivelvollisuuden laajentaminen tuli ajankohtaiseksi, nimenomaan forssalaiset laittoivat minulle viestiä, että ehkä hekin olisivat käyneet koulun loppuun, jos ei olisi tarvinnut valita koulun ja harrastusten tai pahimmillaan koulun ja syömisen välillä.

Me kaikki tiedämme, että ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa ei enää pärjää. Jos tällä uudistuksella saadaan jokaiselle tai edes yhä useammalle nuorelle peruskoulun jälkeinen tutkinto, on se mitä suurimmassa määrin myös Forssan etu. Toivoisin siis, että kustannuserän sijaan näkisimme tämän uudistuksen tärkeänä investointina tulevaisuuteen.

Lopuksi hyvät ystävät vielä pari sanaa koronasta. Sitä paremmin pärjäämme, mitä nopeammin saamme sekä Forssan seudulla että kansakuntana koronaviruksen kukistettua. Niin kauan, kunnes rokotekattavuus on tarpeeksi korkealla tasolla, on kirjaimellisesti meidän jokaisen omissa käsissä, miten tilanne etenee.

Vihreä valtuustoryhmä kiittää kaikkia talousarvion parissa ahertaneita ja on valmis hyväksymään budjettikirjan sellaisenaan. Samalla toivotamme oikein rauhallista ja koronaturvallista joulun aikaa kaikille sekä onnellista uutta vuotta.

Maija Kranni, Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja