Lauantaina 27.3. vietetään maailmanlaajuista Earth Houria, jolloin valot sammuvat klo 20.30-21.30 yhteisen planeettamme puolesta. On aika esitellä toinen kuntavaaliteemani: #ilmastotekoja.

On nähdäkseni selvää, että laadukkaiden peruspalveluiden turvaaminen on jokaisen kunnan ja kuntapäättäjän tärkein tehtävä. Forssassa palvelut ovat erinomaisella tasolla ja niistä meidän on pidettävä kiinni.
Sen sijaan, että lupaisin pelkästään turvata lakisääteisiä palveluita, pyrin teemojeni kautta vastaamaan kysymyksiin: miksi juuri minua tulisi äänestää, mitä erityistä annettavaa minulla on kotikaupunkini päätöksentekoon?

Forssa on yksi niistä kaupungeista, joilla ei ole selkeää tavoitevuotta hiilineutraaliudelle saati tiekarttaa siihen pääsemiseksi. Emme ole Hinku-kunta (kohti hiilineutraaleja kuntia -verkosto), mutta kuulumme kuntien Fisu-verkostoon (Finnish Sustainable Communities). Forssa on sitoutunut järkivihreyteen, mutta pelkkä resurssiviisaus ja sanahelinä ei riitä. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitaan tahtoa ja tekoja.

Tein kuluvalla kaudella valtuustoaloitteen kestävän kehityksen budjetoinnista ja Forssan omasta ilmasto-ohjelmasta. Valitettavasti aloitteeni ei ole johtanut konkreettisiin toimenpiteisiin, vaikka sen allekirjoitti yli puolet Forssan valtuutetuista.

Olen myös kuullut sanottavan, ettei kunnilla ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen torjumisen kanssa. Tämä ei pidä paikkaansa. Ilmastonmuutosta torjutaan nimenomaan kunnissa ja keinoja tähän on vaikka kuinka. Forssan seudulla on kaikki edellytykset hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Meidän on vain valittava keinoista ne juuri meille sopivimmat ja ryhdyttävä sanoista tekoihin.

Olen koulutukseltani ympäristösuunnittelija (kestävän kehityksen koulutusohjelma, AMK) ja teen vihreässä eduskuntaryhmässä ilmastopolitiikkaa työkseni. Uskon, että minulla on annettavaa Forssan ilmastotyöhön ja tiedän, että pystyn sitä osaltani vauhdittamaan. Sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla ja talouden näkökulmasta kestävästi, kuten kestävän kehityksen periaatteisiin kuuluu.

Tämän vuoden Earth Hourissa kerätään lupauksia ilmaston puolesta. Yksi lupauksista kuuluu: ”Äänestän kuntavaaleissa ehdokasta, joka lupaa tehdä luonnon ja ilmaston kannalta hyviä päätöksiä.” Minä puolestani lupaan olla tuo ehdokas.

Kuva: Lassi Puhtimäki/FL