Hallitus on nyt tekemässä sen, mihin emme ole Forssassa löytäneet itseohjautuvasti tahtotilaa: jatkossa julkisissa hankinnoissa edellytetään vähimmäismäärää puhtaita ajoneuvoja. Lailla pannaan täytäntöön EU:n puhtaita ajoneuvohankintoja koskevan direktiivin vaatimuksia ja se on yksi fossiilittoman liikenteen tiekartan toimenpiteistä.

Suomi on sitoutunut vähintään puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen ei päästä ilman kuntien määrätietoista työtä kohti hiilineutraaliutta myös liikenteen osalta. Olen ihmetellyt, hämmästellyt ja kummastellut, miksi ihmeessä Forssan kaupungin ajoneuvot eivät kulje esimerkiksi biokaasulla fossiilisten sijaan. Biokaasulaitos kun meillä on omasta takaa ja polttoaineen muutossarjat eivät maltaita maksa. Kutsumme itseämme järkivihreiksi, mutta mitä olemme käytännössä valmiita sen eteen tekemään?

Uuden lain myötä vähä- ja nollapäästöisten ajoneuvojen osuutta kasvatetaan julkisissa ajoneuvo- ja liikennepalveluhankinnoissa. Laki koskisi paitsi kuntien ostamia ajoneuvoja, myös liikennepalveluita kuten koulukuljetuksia, jätteiden keruuta ja paikallisliikennettä. Näin edistetään vaihtoehtoisten polttoaineiden, kuten sähkön, kaasun ja biopolttoaineiden käytön kasvua.

Kuntien osalta ympäristöystävällisten hankintojen vähimmäisosuuksia on eritelty etäisyyksien ja alueiden taloudellisten valmiuksien mukaan. Alueellinen oikeudenmukaisuus on täten pyritty ottamaan huomioon. Vaatimuksia sovelletaan vain uusiin hankinta- ja palvelusopimuksiin, eli kaikkea kalustoa ei tarvitse kerralla uusia.

Vaatimukset koskevat henkilöautoja ja kevyitä hyötyajoneuvoja, kuorma-autoja sekä linja-autoja. Vaatimuksia ei puolestaan sovelleta esimerkiksi kaukoliikenteen linja-autoihin, maa- ja metsätalouden ajoneuvoihin tai hälytysajoneuvoihin.

Eduskunnan duunarina ja kuntapäättäjänä sytyn tästä lakiesityksestä kovastikin. Tätä on odotettu – nyt Forssa ei voi enää piiloutua järkivihreä-puheiden taakse. Lyhyestä virsi kaunis: julkisen sektorin on toimittava suunnannäyttäjänä siirtymässä kohti fossiilitonta liikennettä. Rakas Forssa – biokaasuauton avaimet kauniiseen käteen ja sanoista teoiksi.