Kyllä vain: jos vihreät saisivat päättää, Suomi olisi jo hiilineutraali.

Nimimerkki “Parempi katsoa, kuin katua” kuvaili mielipidekirjoituksessaan (FL 9.8.) näkemystään Suomesta, jossa vihreät saisivat päättää. Yleensä en vastaa lähteettömään kritiikkiin – etenkään jos se tulee nimimerkin takaa. Silloin todellista mahdollisuutta tai halukkuutta dialogiin ja toistemme ymmärtämiseen ei ole. Nyt kun kirjoitus julkaistiin samana päivänä kansainvälisen ilmastoraportin kanssa, en voi olla tarttumatta aiheeseen.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuoreen raportin mukaan 1,5 asteen lämpeneminen voi ylittyä jo 2030-luvun alkupuolella. Ilmastotutkijoiden viesti on selkeä ja se on vakavampi kuin koskaan aikaisemmin. Ihmisen toiminta on muuttanut ilmastoa ennennäkemättömän laajasti ja nopeasti. Muutosten laajuus ja seurausten vakavuus riippuu siitä, mihin suuntaan kasvihuonekaasupäästöt kehittyvät tulevaisuudessa. Pikaisia päätöksiä päästöjen vähentämiseksi tarvitaan kaikkialla maailmassa – myös Suomessa.

Suomi on jo tehnyt noin puolet hiilineutraaliuteen tarvittavista päästövähennyksistä. Se on poikkeuksellinen saavutus, mutta samaan aikaan puolet päätöksistä on vielä tekemättä. ”Parempi katsoa, kuin katua” on yksi heistä, joiden mielestä Suomen tahti on liian kunnianhimoinen. Vaikka Suomen päästöt ovatkin maailman mittakaavassa vain pisara valtameressä, on jokaisella pisaralla nyt merkitystä.

Me suomalaiset emme voi piiloutua suurvaltojen päästöjen taakse, sillä henkilökohtainen hiilijalanjälkemme per capita on maailman suurimpien joukossa. Tämä ei selity pelkästään pohjolan kylmillä talvilla – tapamme kuluttaa on yksinkertaisesti kestämätön.

Resepti hiilineutraaliuteen on loppujen lopuksi melko yksinkertainen: päästöt alas ja nielut ylös. Päästövähennyksiä tarvitaan kaikilla yhteiskunnan sektoreilla maataloudesta energiantuotantoon ja liikenteestä kulutukseen. Samaan aikaan meidän on torjuttava luontokatoa sekä huolehdittava, että metsien ja maaperän hiilinielut vahvistuvat.

”Parempi katsoa, kuin katua” ilmaisi kirjoituksessaan huolensa muun muassa työllisyyden ja hyvinvointivaltiomme puolesta, huoltovarmuuskin mainittiin. Nämä kaikki ovat äärimmäisen tärkeitä asioita ja huoli on yhteinen. Toimet, joita nimimerkki kutsui marginaalisiksi ympäristöteoiksi, luovat jo nyt työtä ja hyvinvointia, huoltovarmuuttakin.

Etenkin Forssan seudulla puheet marginaalisuudesta tuntuvat absurdeilta. Seudullamme tehdään valtavasti tutkimusta ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Mustiala on opetuksessaan siirtymässä kokonaan luomuun. Kestävä kehitys on HAMK:n vetovoimaisimpien koulutusohjelmien joukossa. Materiaalien uusiokäyttöön erikoistuneet yritykset jatkavat kasvuaan. Suomi on saanut etumatkan kansainvälisessä kilpajuoksussa kohti kestävämpää elämäntapaa.

Joten kyllä. Jos vihreät saisivat päättää, Suomi olisi tehnyt enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luontokadon pysäyttämiseksi. Vihreät ovat vaatineet näitä toimia jo vuosikymmenten ajan saaden osakseen valtavan määrän vähättelyä ja halveksuntaa. Nyt koko maailma on herännyt meneillään olevaan ilmasto- ja luontokriisiin, mutta valitettavasti meillä ei enää ole varaa valita. Jos vihreät saisivat päättää, tekisimme nyt kaiken voitavamme tulevien sukupolvien pelastamiseksi.

Maija Kranni

Lounais-Hämeen Vihreiden puheenjohtaja

forssalainen kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus julkaistu Forssan Lehdessä 14.8.2021.