Keskustelu kannabiksesta on käynyt vihreiden puoluekokouksen jälkeen vilkkaana. Nyt on nähdäkseni erityisen tärkeää kunnioittaa jokaisen näkemyksiä ja tuntemuksia. On nimittäin haastavaa keskustella asiasta, josta monilla on hyvin negatiivisia mielikuvia tai jopa traumaattisia kokemuksia omasta lähipiiristä. Aihe oli pitkään hyvin hankala myös minulle ja kannoissani on edelleen paljon pureksittavaa.

Sen kuitenkin tiedän, että mun mielestä päihdepolitiikan tärkein tehtävä on paitsi ehkäistä päihteiden käyttöä, myös vähentää niistä koituvia haittoja. Tiedän myös sen, että tilastojen valossa nykyinen päihdepolitiikkamme on epäonnistunut näissä tehtävissä rajusti. On myös selvää, että vaikka kuinka toivoisimme ihmisten elävän päihteetöntä elämää, meidän toivomuksemme eivät päihteiden käyttöä lopeta tai niiden haittoja vähennä.

Päihteettömän yhteiskunnan tavoittelu on toki yksi tapa lähestyä ongelmaa, vapaista markkinoista haaveilu on toinen. Näiden kahden ääripään väliltä löytyy vaikka millä mitalla erilaisia variaatioita, joista yksi on vihreiden puoluekokouksen esittämä kannabiksen käytön, myynnin, hallussapidon ja kasvattamisen laillistaminen eli sääntely.

Äänestin puoluekokouksessa äänivaltaisena puoluekokousedustajana puoluehallituksen esityksen puolesta, eli kannabiksen laillistamista vastaan.

Koska tämä tuntuu ihmisiä kiinnostavan ja uskon vakaasti avoimeen päätöksenteon kulttuuriin, kerron mielelläni myös julkisesti miten itse äänivaltaisena puoluekokousedustajana äänestin. Äänestin puoluehallituksen esityksen puolesta, eli kannabiksen laillistamista vastaan. Esitykset ja aiheen taustoja löytyy laajemmin täältä.

En vastustanut äänestyksessä kannabiksen laillistamista niinkään siksi, ettei se olisi mielestäni pitkällä aikavälillä mahdollista tai selvittämisen arvoista. Oma suhtautumiseni kannabiksen laillistamiseen on vain hieman varauksellisempi, kuin puoluekokousväen niukan enemmistön. Nähdäkseni kannabiksen käytön dekriminalisoinnin tulisi olla ensiaskel kohti inhimillisempää päihdepolitiikkaa. Myös lääkekannabiksen käyttöön liittyviä esteitä tulisi purkaa pikaisesti.

Kylillä puhutaan, että vihreät on huumemyönteinen puolue, joka haluaa lisätä päihteiden käyttöä eikä välitä niiden vaaroista. No, kylillä nyt puhutaan yleensäkin kaikenlaista hupsua. Vihreät on tiedepuolue, joka ottaa rohkeasti kantaa vaikeisiinkin kysymyksiin. Olemme se huutava ääni korvessa myös silloin, kun muut haluavat työntää päänsä pensaaseen. Vihreät on liike, joka uskaltaa unelmoida toisenlaisesta maailmasta ja esittää pitkän aikavälin ratkaisuja sen rakentamiseksi.

Suomen käytetyimmän huumausaineen dekriminalisaatio sekä laillistamisen mahdollisuuksien selvittäminen on näkemykseni mukaan vastuullista, tieteeseen ja tutkimukseen pohjautuvaa politiikkaa. Päihdeongelmaisia tuetaan parhaiten hoidolla ja päihdekuntoutuksella – ei rankaisemalla. On huomattu, että kun käyttörikoksista on luovuttu muissa maissa, ihmiset uskaltavat hakeutua paremmin hoitoon. Päihdeongelmaisten auttaminen on vain yksi pala kakkua, enkä minä ympäristöalan ihmisenä ole paras henkilö avaamaan tämän monimutkaisen aiheen kaikkia puolia.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen tutustuminen on hyvä alku asiantuntijatiedon kerryttämiselle. Jatketaan rakentavaa keskustelua, joka vie meitä kohti parempaa ja inhimillisempää päihdepolitiikkaa.