Valtuuston iltakoulussa 20.10. käsiteltiin ensi vuoden talousarviota. Forssan taloustilanne tulee vuonna 2022 olemaan tiukka, muttei missään tapauksessa toivoton. Korona toimi muutaman vuoden ajan kuntatalouden pelastusrenkaana – nyt on keksittävä muita tapoja turvata kuntalaisten palvelut ja hyvä arki.

Niin sanotun nollatason, eli tulojen ja menojen tasapainon on oltava kunnan talousarvion tavoitteena. Kuntalaissa tähän ohjaa alijäämän kattamisvelvollisuus. Useimmissa kunnissa menot ovat huomattavasti tuloja suuremmat, johtuen mm. väestön ikääntymisestä ja väkiluvun laskusta.

Alijäämän kattamiseen on kärjistäen kaksi polkua: leikkaaminen (palveluista karsiminen) tai lisätulojen kerryttäminen (verotus). No joo, todellisuus ei ole lainkaan näin mustavalkoista. Kuntatalous on monimutkainen kokonaisuus ja joskus kärjistäminen voi olla paikallaan.

Forssa on sopeuttanut talouttaan edellisen valtuustokauden aikana melko rajusti. Toimintaa on tehostettu ja toimintatapoja uudelleenarvioitu. Kiviä ja kantoja on käännetty siinä toivossa, että joku vanha säästöpossu niiden alta löytyisi. Itse en rehellisesti osaa sanoa, mistä voisimme enää leikata. Palveluverkoston tiivistäminen vaikuttaa edelleen ainoalta tavalta saada aikaan todellisia säästöjä, vaikka suurta huolta sekin aiheuttaa. Ainakin minussa.

Kaiken tämän keskellä jokaisen kunnan toiminnon tulisi jatkuvasti tähdätä elinvoiman kasvattamiseen sekä kestävän kehityksen edistämiseen. Hyvät, monipuoliset ja kestävästi tuotetut palvelut ovat mielestäni elinvoimaa parhaimmillaan. Onnelliset kuntalaiset ja hyvinvoivat yritykset ovat meidän tärkein voimavaramme. Niitä me halutaan tänne lisää.

Päivittelen syksyn mittaa lisää talousasiaa nettisivuille ja sosiaalisen median kanaviini. Pysykää kuulolla, mikäli Forssan taloustilanne tai kuntien taloudenhoito kiinnostaa!