Mielipidekirjoitus julkaistu Forssan Lehdessä 23.12.2021.

Yksi niistä lukuisista syistä, miksi itse lähdin aikoinaan mukaan puoluepolitiikkaan, oli vahva tahtotila muuttaa poliittisen päätöksenteon kulttuuria. Parikymppisen silmin politiikka näyttäytyi tuolloin sekavana ja luotaantyöntävältä. Uskoin silloin ja uskon edelleen, että politiikkaa on mahdollista tehdä myös toisin. Toisia kuunnellen ja kunnioittaen keskustellen, silti omia arvojaan myymättä tai tärkeinä pitämistään asioista tinkimättä.

Forssan Lehden mielipidepalsta on jälleen kuhissut forssalaisten luottamushenkilöiden kirjoituksia päivänpolttavista aiheista, enimmäkseen kouluverkosta. Osa näitä kirjoituksia lukee, osa on niihin lopen kyllästyneitä ja se on ihan okei. Kaikkien ei tarvitse seurata silmä kovana paikallispolitiikkaa, eikä edes liiemmin kiinnostua siitä. Varsinkin näin joulun aikaan on helppo keksiä paljon mukavampaakin tekemistä. On joka tapauksessa tärkeää, että luottamushenkilöt saavat avata näkemyksiään, sillä olemme sen velkaa äänestäjillemme.

Johanna Häggman (kesk.) kirjoittaa 18.12. Forssan Lehdessä: “Valtuustoryhmistä Vihreät pois lukien löytyi ymmärrystä vastuulliseen kaupungin taloudenhoitoon.” Häggman viittaa kirjoituksellaan Forssan talousarviokokouksen ainokaiseen äänestykseen, jossa esitettiin sadantuhannen euron lisäystä sivistys- ja tulevaisuustoimialalle. Esityksen tarkoitus oli lisätä koulunkäyntiavustajien määrää ja siten parantaa forssalaisten lasten yhdenvertaisuutta. Kahden hengen vihreä valtuustoryhmämme asettui tätä lisäystä tukemaan.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana koen, että joulusiivousten lomassa oli otettava kynä kauniiseen käteen ja avattava lyhyesti näkemyksiämme äänestyspäätöksen taustalla. “Vastuullinen taloudenhoito” tarkoittaa minulle ennen kaikkea talouden sovittamista ympäristön kantokyvyn rajoihin. Yhtä tärkeää on huolehtia inhimillisestä kantokyvystä, toisin sanoen sosiaalisesta kestävyydestä.

Koronavuodet ovat osuneet poikkeuksellisen kovaa lapsiin ja nuoriin. On totta, että lisärahaa tarvittaisiin moniin muihinkin kohteisiin. Tässä ajassa esitetty määrärahalisäys tuntui puolustamisen arvoiselta ja kannamme valtuustoryhmänä selkä suorana vastuun siitä, että esityksen taakse asetuimme. Jos tarjoutuisi mahdollisuus, tekisimme saman uudelleen.

Valtuustossa puhuttiin paljon siitä, kuinka tärkeää on pitää kiinni yhdessä sovitusta ja sitoutua yhteistyössä päätettyyn talousarvioesitykseen. Vihreät on Forssassa ainoa valtuustoryhmä, jolla ei ole paikkaa kaupunginhallituksessa. Jokainen varmasti ymmärtää, että näin ollen hallituksen päätöksiin meidän on mahdotonta etukäteen sitoutua.

Yksimielisyys saattaa olla hyve, mutta valtuusto kaupungin ylintä päätäntävaltaa käyttäen tekee lopulliset budjettipäätökset. Mitä järkeä olisi muuten edes olla mukana yhteisistä asioista päättämässä, jos luottamushenkilönä ei voisi tehdä muutosesityksiä ja nousta puolustamaan tärkeäksi kokemiaan asioita?

Näiden ajatusten myötä toivotan kaikille rauhallista joulun aikaa ja vastuullista uutta vuotta. Pysytään terveinä ja pidetään toisistamme huolta.

Maija Kranni

forssalainen kaupunginvaltuutettu (vihr.)