Pidin Forssan kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.6. Vihreän valtuustoryhmän puheenvuoron vuoden 2021 tilinpäätöksestä. Nostin puheessani esille talouslukujen lisäksi ajatuksia tulevaisuuden kunnasta.

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat. Puhun niin lyhyesti kuin osaan, eli melko pitkästi.

Kuten tiedämme, kuntataloudessa on kaksi merkittävää asiakirjaa, jotka jaksottavat valtuustojen vuotta kunnissa ympäri maan: talousarvio ja tilinpäätös. Talousarvion yhteydessä katseet suunnataan tulevaan, tilinpäätöksen kohdalla puhutaan menneen vuoden tapahtumista.

Näin kesälomien kynnyksellä on tuttuun tapaan sen jälkimmäisen eli tilinpäätöksen vuoro. Kun ajattelen forssalaisittain vuotta 2021 mieleeni nousee kaksi suurta ja poikkeuksellista asiaa: koronapandemia ja Akvarelli.

Viime vuosi oli sarjassaan toinen peräkkäinen, kun koronavirus ja terveyden suojelemiseksi tehdyt rajoitukset vaikuttivat kaupungin toimintaan ja meidän jokaisen arkeemme. Nyt kun aurinko paistaa ja juhannus on jo ovella, saattaa koko pandemia tuntua menneen talven lumilta.

Virus on kuitenkin yhä keskuudessamme ja pandemian jälkiä korjaillaan vielä pitkään. Osa koronan viime vuonna sairastaneista kärsivät yhä jälkioireista ja inhimillistä korjausvelkaa kertyi muun muassa oppimisvajeen, hoitovelan ja mielenterveyden haasteiden muodossa. On tärkeää, ettemme jätä pandemian aikana kelkasta tippuneita oman onnensa nojaan, vaan pidämme jokaisen mukana kriisin jälkeenkin.

Vuonna 2021 Forssan kaupunki käytti erilaisiin toimintoihin eli käytännössä kuntalaisten palveluiden järjestämiseen 120 miljoonaa euroa. Kuten todettua, tulopuolella verokertymässä oli ilahduttavaa kasvua, valtionosuudet sen sijaan hieman tippuivat. Tilinpäätös sisältää investointivaraukset liikuntatilojen peruskorjauksiin ja Puistolinnan liikenneympyrään. Nähdäkseni nämä varaukset ovat tarkoituksenmukaisia ja minulle itselleni niitä on helppo kannattaa.

Ja sitten muutama sana tulevasta.

Kaupungin investointimenot olivat viime vuonna vajaat 18 miljoonaa euroa, josta monitoimikeskus Akvarellin osuus oli 13 miljoonaa euroa. Emme ole ehkä Forssassa tottuneet tilinpäätöksissä tämän mittaluokan investointimenoihin, mutta Akvarelli jos jokin todella on investointi tulevaisuuteen. Syksyllä moni forssalainen lapsi ja nuori aloittaa kouluvuoden näissä moderneissa ja terveissä oppimistiloissa. Syksyn valmistelu on jo kovassa käynnissä ja olen aivan varma, että Akvarelli saa hyvän alun toivottavasti pitkäikäisenä opinahjona.

Jos tähän saakka Forssan kaupungin kuluista ⅔ on ollut sote-menoja, tulevaisuuden kunnassa vastaava osuus tulee olemaan sivistys- ja tulevaisuustoimialan määrärahoja. Koulutuksen, kulttuurin, liikunnan sekä työllisyyden ja terveyden edistäminen tulevat olemaan entistä enemmän päätöksenteon agendalla.

Jos joku ehti jo huokaista, etten tällä kertaa jaksanut jauhaa siitä ilmastonmuutoksesta, niin kyllä se täältä on vielä tulossa. Valitettavasti ilmasto jatkoi lämpenemistään ja luonnon monimuotoisuus köyhtymistään myös menneenä vuonna. Tutkijoiden viesti on selvä ja dramaattisempi kuin koskaan: ilmasto- ja luontoteoilla on kiire.

Sen lisäksi, että toimeen tarttuminen on elämän jatkuvuuden kannalta välttämätöntä, vilpittömästi ajattelen, että ilmastoviisaus eli vorssalaisittain järkivihreys, on tulevaisuuden kunnan tärkeimpiä vetovoima- ja kilpailukykytekijöitä.

Lopuksi välitän vihreän valtuustoryhmän puolesta kiitokset valmistelijoille, kaupungin työntekijöille, lautakunnissa ahertaneille ja teille valtuustokollegoille yhteistyöstä menneen tilikauden aikana.

Forssan Vihreä valtuustoryhmä kannattaa vuoden 2021 tilinpäätöksen hyväksymistä ja toivottaa jokaiselle kuulijalle hyvää juhannusta, rentouttavaa kesää ja yhdenvertaista Pride-kuukauden jatkoa.”