Muutama sana yrittäjien eläkejärjestelmän uudistuksesta.

Hallitus on uudistamassa yrittäjien eläkelakia. Esityksen tavoitteet ovat hyviä ja oikeansuuntaisia; yrittäjien sosiaaliturvaa halutaan parantaa ja eläketurvaa vahvistaa.

Kyseessä on kuitenkin suuri muutos, sillä jatkossa yrittäjien YEL-maksu sidottaisiin yksityissektorin mediaanipalkkoihin ja yrittäjän työtulon tason määrittelisi eläkelaitos. Esitys annettiin eduskunnalle jo kesäkuussa, mutta vasta nyt asia on noussut voimakkaammin julkiseen keskusteluun. Kritiikki on kovaa ja yrittäjien huoli suuri, enkä suoraan sanottuna yhtään ihmettele.

Sen sijaan ihmettelen, miten näinkin merkittävä esitys on päässyt lähetekeskustelun läpi ilman, että edes kaltaiseni politiikka- ja pykälänörtti on sitä huomannut. Harmikseni ainutkaan vihreiden kansanedustajista ei käyttänyt lähetekeskustelussa puheenvuoroa. Viime päivinä muun muassa vihreä meppi Alviina Alametsä ja vihreä kansanedustaja Mari Holopainen ovat ottaneet somessa kantaa esitykseen.

Kun asia etenee kesätauon jälkeen valiokuntien käsittelyyn toivon, että eritoten vihreät ottavat aktiivisen roolin esityksen työstössä. On nähdäkseni erityisen tärkeää varmistaa, ettei uudistuksella heikennetä pienituloisten yrittäjien toimeentuloa, eikä pienyrittäjien asemaa tai toimintaedellytyksiä.

Terveisin Maija, ex-yrittäjä ja yrittäjäperheen kasvatti

Hallituksen esitys löytyy kokonaisuudessaan täältä.