Forssan kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 3.10. liikuntapoliittisen ohjelman hyväksymistä. Pidin aiheesta vihreän valtuustoryhmän puheenvuoron, jossa nostin muutamia itselleni tärkeitä liikuntapoliittisia teemoja esille.

”Käsittelyssä oleva liikuntapoliittinen ohjelma on nähdäkseni huolella valmisteltu ja se antaa monipuolisen katsauksen kaupungin erilaisiin liikuntapalveluihin sekä laajemmin liikunnan edistämiseen kotikaupungissamme. Ohjelma käsittää liikuntapoliittiset teemat pienistä lapsista aina ikäihmisiin saakka – arkiliikunnasta kilpaurheiluun.

Ohjelman valmisteluun on osallistettu laajasti kuntalaisia sekä esimerkiksi seuratoimijoita. Kuntalaisten osallisuuden edistäminen on paitsi kuntien lakisääteinen tehtävä, myös omiaan lisäämään ohjelman hyväksyttävyyttä sekä kohdistamaan toimia aidosti kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Jatkoin tätä osallisuuden saagaa kysymällä some-seuraajiltani, minkälaiset asiat he kokevat tärkeäksi Forssan liikuntapalveluissa. Vastauksissa nousseita arvoja olivat muassa saavutettavuus, monipuolisuus, kokeilunhaluisuus ja tasapuolisuus. Totta kai kehitettävää löytyy aina, ja vastauksissa mainittiin odotetusti esimerkiksi jäähallin korjaus, tekonurmen lunastaminen kaupungille sekä skeittiparkki. Nämä kaikki nostot ovat tavalla tai toisella huomioitu liikuntapoliittisessa ohjelmassa.

Väestötutkija Timo Aro korosti aikoinaan, kuinka Forssalla on kokoaan suurempi vastuu koko seutukunnan elinvoimaisuudesta. Näin se taitaa olla myös liikunnan edistämisen osalta. Forssa tarjoaa seutukunnallisesti ainutlaatuisia liikunnan mahdollisuuksia ja panostaa liikuntaan enemmän, kuin suomalaiset kunnat keskimäärin.

On nähdäkseni olennaista tunnistaa, mitkä kaupungin liikuntapalveluista ovat lakisääteisiä ja mitkä kuuluvat vapaaehtoisuuden piiriin. Vapaaehtoisten palveluiden osalta kyse on pitkälti arvovalinnoista ja ainakin itse olen iloinen siitä, että Forssa on valinnut tavoitteekseen olla liikuntakaupunki ja myös tehnyt määrätietoisia toimia tavoitteen saavuttamiseksi.

Liikuntapoliittisessa ohjelmassa nostetaan hyvin esiin, kuinka Järkivihreässä Forssassa on tärkeää panostaa omaehtoisen liikkumisen edistämiseen, kuten pyörä- ja kävelyreitteihin sekä luontoliikuntaan. Lihasvoimin tapahtuvasta arkiliikunnasta kiittää paitsi kansanterveys, myös ilmasto.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunta käsitteli ohjelmaa kesäkuun kokouksessaan ja korostin jo silloin, kuinka tärkeää on lähestyä ohjelmaa myös sukupuolivaikutusten arvioinnin näkökulmasta. Sukupuolivaikutuksiin perustuva arviointi on toistaiseksi melko vieras, mutta jatkuvasti yleistyvä työkalu kunnallisessa ohjelmatyössä.

Intohimoisena palloilijana ja penkkiurheilijana haluan vielä tähän loppuun todeta, että vaikka Forssan liikuntapoliittisen ohjelman painopisteen on ehdottomasti oltava arki- ja hyötyliikunnan edistämisessä, ei kilpaurheilun edellytysten mahdollistamista sovi myöskään unohtaa. Kaupungin edustusjoukkueet toimivat tietynlaisina näyteikkunoina erilaisten lajien pariin ja houkuttelevat junioreita liikunnan riemuihin.

Ja vaikka virallista ryhmäpuheenvuoro kierrosta ei nyt pidettykään, haluan Vihreän valtuustoryhmän puolesta kiittää kaikkia ohjelman valmisteluun osallistuneita tahoja kaupungin työntekijöistä kyselyihin vastanneisiin kuntalaisiin. Vihreä valtuustoryhmä kannattaa tässä vaiheessa liikuntapoliittisen ohjelman hyväksymistä.”