Kirjoitus julkaistu Forssan Lehdessä 17.2.2023.

Suomen vanhentunut ja ihmisoikeuksia loukkaava laki sukupuolen vahvistamisesta saatiin vihdoin uudistettua, kun eduskunnan selkeä enemmistö hyväksyi uuden translain helmikuun alussa. Lakiuudistusta on odotettu pitkään ja nyt on aika huokaista helpotuksesta, vaikka työtä erityisesti transnuorten itsemäärämisoikeuden vahvistamiseksi jäi tulevillekin vuosille.

Olen äärimmäisen harmissani, että keskustelu translain ympärillä on äänekkäiden vastustajien toimesta supistunut pukukoppeihin ja urheilusarjoihin. Mikään huolenaihe ei ole mielestäni mitätön, mutta asiat olisi syytä laittaa jonkinlaisiin mittasuhteisiin. Suurten lakimuutosten kohdalla mikään laki ei ole valmistuessaan täydellinen, ja yhteiskunnan käytäntöjä on hiottava samaa tahtia, kun maailma ympärillämme muuttuu.

Rami Lehtinen oli kirjoituksessaan (FL 13.2.) huolissaan naisiin ja lapsiin kohdistuvan häirinnän lisääntymisestä uuden translain myötä. Niissä maissa, joissa translaki on Suomen tasolla tai edistyneempi, ei ole kirjattu Lehtisen kuvaamia laista johtuvia väärinkäytöksiä. Esimerkiksi naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja sen estäminen on puolestaan laajempi yhteiskunnallinen ongelma, joka ansaitsee oman keskustelunsa. Ei voi myöskään olla niin, että lainsäätäjä jättäisi työnsä tekemättä sillä verukkeella, että joku jossain ehkä joskus saattaa käyttää lakia väärin.

Jos unohdetaan hetkeksi pelottelu ja kaikkien mahdollisten sekä mahdottomien uhkakuvien luominen, voidaan pysähtyä pohtimaan mistä translain uudistamisessa on pohjimmiltaan kyse.

Kyse on ihmisen itsemääräämisoikeudesta omaan kehoonsa. Kyse on yhdenvertaisuudesta. Kyse on jokaisen oikeudesta hyvään elämään. Toisin sanoen, translain uudistaminen ei ole pukukoppi-, vaan ihmisoikeuskysymys. Heille, joita laki koskettaa, se voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

Maailma olisi huomattavasti parempi paikka, jos vastakkainasettelun ja epätodellisten uhkakuvien maalailun sijaan keskittyisimme rakentamaan parempaa yhteiskuntaa – ei vain harvoille, vaan meille jokaiselle. Uusi translaki on tärkeä askel kohti turvallisempaa ja yhdenvertaisempaa Suomea. Suomalaiset seisovat historian oikealla puolella ja siitä on syytä olla ylpeä.

Maija Kranni
Ihmisoikeusaktivisti ja vihreiden eduskuntavaaliehdokas (Häme)