Forssan kaupunki haluaa luopua kasvisruokapäivästä päiväkodeissa ja kouluissa. Siis siitä ainoasta päivästä, kun päiväkodeissa ja kouluissa ei tarjota lihaa (erityisruokavalioita lukuun ottamatta).

Vuosi on 2023 ja tahtotila on tämä. Samalla, kun lihankulutusta pitäisi vähentää radikaalisti – koska ilmasto, luontokato, ihmisten terveys ja eläinten oikeudet. Edelleen kasvisvaihtoehto pysyisi joka päivä linjastossa vapaasti valittavissa (bare minimum). Tämä ei kuitenkaan riitä, jos lihankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä halutaan aidosti vähentää. Tämä ei riitä, jos halutaan olla kaupungin strategian mukaisesti järkivihreyden edelläkävijöitä.

Ymmärrän, ettei haluta polarisaatiota. Ymmärrän, että jo pelkästään sana kasvisruokapäivä saa joidenkin niskavillat pystyyn. Ymmärrän, että lasten ja nuorten palaute kasvisruuan laadusta on kuultava. Sitä en ymmärrä, että asia halutaan ratkaista poistamalla koko kasvisruokapäivä sen sijaan, että ympäristökasvatukseen ja kasvisruuan laatuun panostettaisiin.

Rehellisyyden nimissä valtuutettu Kranni on nyt aika väsynyt. Väsynyt vääntämään omassa kotikaupungissa asioista, jotka ovat olleet itselleni päivänselviä lapsuudesta saakka. Asioista, jotka koskettavat syvältä sisimmästä. Varsinkin, kun tukea ei saa oman valtuustoryhmän lisäksi yhtään mistään.

Tekisi mieli sanoa, että Forssa pitäköön tunkkinsa ja mä lähden meneen täältä. Sen sijaan nousen vielä kerran barrikadeille ja huudan vaikka tyhjyyteen, jos en muuta. Olen tehnyt suuren ja vakavan lupauksen toimia äänenä äänettömille – ja saanut siihen todella vahvan mandaatin forssalaisilta äänestäjiltä. Eläimet ja tulevat sukupolvet eivät pysty itseään päätöksenteossa puolustamaan, mutta jonkun se on tehtävä.