Forssan kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 7.4.2025 kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa sekä valtuustoaloitteita. Alta voit lukea kokouksessa käyttämiäni puheenvuoroja:
Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma
”Ihan ensiksi suuri kiitos kaikille kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laatimiseen osallistuneille. Ohjelma on Forssassa ensimmäinen laatuaan ja antaa hyvän pohjan kevyen liikenteen kehittämiselle kotikaupungissamme.
Pääsin itsekin osallistumaan ohjelmatyöhön useammassa kohtaa ja tuomaan esille vihreitä näkökulmia. Niiden löytäminen tämän aiheen ääreltä ei ollut järin haastavaa.
Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen on palvelus paitsi kansanterveydelle, myös ilmastolle. Forssa on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta ja jokainen ilman fossiilisia polttoaineita kuljettu matka vie sitä kohti.
Asukaskyselyssä miellyttävimmiksi paikoiksi liikkua pyörällä tai kävellen nimettiin joen varren ympäristö sekä muut viheralueet. Lähiluonto lisää terveyttä ja viihtyvyyttä sekä ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Toivon, että myös tulevat kuntapäättäjät tunnistavat lähiluonnon arvon ja luontotyöhön ollaan valmiita panostamaan entistäkin enemmän jatkossa.
Myös esteettömyyteen ja matkaketjuihin on kiinnitetty huomiota, joka on ratkaisevan tärkeää yhdenvertaisuuden ja arjen sujuvuuden näkökulmista.
Ohjelman tavoitteet ovat nähdäkseni erinomaiset, mutta niiden saavuttamiseksi tarvitaan myös rahaa. Siksi tervehdinkin erityisellä ilolla vuotuista 10 euroa / asukas määrärahaa, joka on korvamerkitty kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen.
Uskon, että sitoutuneella asenteella ja ohjelman huolellisella jalkauttamisella saamme yhdessä parannettua kevyen liikenteen olosuhteita niin, että Forssa on aidosti saavutettava kaupunki liikkua lihasvoimin tai sähköllä avustettuna jokaiselle.”
Luontopositiiviset kunnat -valtuustoaloitteen vastaus
”Tein tosiaan kaksi vuotta sitten tämän valtuustoaloitteen Luontoviisaat kunnat -verkostoon liittymisestä, sillä mielestäni luonnon monimuotoisuus jäi liiaksi muiden aiheiden varjoon Forssan päätöksenteossa. Lisäksi olin ja olen edelleen vaikuttunut kyseisen verkoston työstä ja siitä, millaisia tuloksia luontoviisaat kunnat ovat saaneet verkoston kautta aikaan.
Kerroin aloitteeni johdannossa, että suomalaiset pitivät tuolloin luontokatoa jopa ilmastonmuutosta suurempana uhkana, eikä tilanne ole valitettavasti parantunut viimeisten vuosien aikana – päinvastoin.
Forssa täyttäisi jo nykyisellään monet luontoviisaat kunnat -verkostoon liittymisen kriteereistä, mutta kuten aloitevastauksesta voimme lukea, esimerkiksi luontoarvojen kartoitus ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen strategia meiltä vielä puuttuvat.
Aloitevastaus voidaan tulkita ehdolliseksi – verkostoon voidaan liittyä, jos kaupunginvaltuusto myöntää riittävät resurssit puuttuvien kriteerien täyttämiseksi. Toisin sanoen, valtuuston olisi osoitettava määräraha lumo-ohjelman laatimiseksi, tai verkostoon ei ole edellytyksiä liittyä. Käytännössä tämä resurssi tarkoittaisi henkilön palkkaamista määräajaksi tai ulkopuolisen asiantuntijan hyödyntämistä.
Vuodelle 2025 tällaista määrärahaa ei ole myönnetty, enkä näe tarvetta valtuuston hyväksymää talousarviota tässä kohtaa avata saati palauttaa valtuustoaloitetta uudelleen valmisteltavaksi – antaahan aloitevastaus jo nykyisellään päättäjille mahdollisuuden toimia luonnon ja tulevien sukupolvien parhaaksi.
Sen sijaan näin vaaliviikon kunniaksi potkaisen vanhana futarina pallon seuraavalle valtuustolle ja kohdistan katseeni myös kaupunginjohtaja Kesäniemeen, joka luonnon ystävänäkin tunnetaan – varatkaa ensi vuoden talousarvioon määräraha luontokohteiden kartoittamiselle ja lumo-ohjelman laatimiselle.
Näin Forssakin voi liittyä luontoviisaiden kuntien joukkoon ja tehdä aidosti vaikuttavia toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Jos edes forssalaisen luonnon nykytilaa ei ole tiedossa, on kovin vaikeaa kohdistaa toimenpiteitä niihin luontotyyppeihin, jotka sitä kipeimmin kaipaavat.”