En yleensä itke valtuuston kokouksissa, mutta kun itken, teen sen yhdenvertaisuuden puolesta. Forssan kaupunginvaltuusto kävi pitkän ja todella vastenmielisen keskustelun hallituksen jo hyväksymästä aloitteestani. Johanna Häggman (kesk) esitti aloitteen hylkäämistä. Käytin puheenvuoron, jossa nostin esiin ihmisarvon jakamattomuutta:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kuulijat

Kirjoitin tämän puheen sen varalta, että joku Prideliputus -aloitteen hylkäämistä esittää, ja joudun tämän nyt valitettavasti käyttämään.

Pride taistelee liikkeenä yhdenvertaisuuden puolesta, syrjintää vastaan. Siis yhdenvertaisuuden puolesta, syrjintää vastaan.

Nyt hyvät ystävät, äänestetään siis siitä, onko Forssa kaupunkina syrjimättömyyden puolella vai ei. Tästä ei pääse yli eikä ympäri. Jos emme ole valmiita edes symbolisesti tukemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, on pakko kysyä: mitä ja millaisia panostuksia olemme valmiita kaupunkina tekemään heidän oikeuksiensa toteutumisen puolesta kaupungin tuottamissa palveluissa? Kysymys on siitä, onko meidän kaupungissa tilaa ihan jokaiselle olla ylpeästi oma itsensä.

Suoraan sanottuna en voi uskoa, että vuonna 2020 edes käymme tällaista keskustelua. Forssassa on jo Pride-liputus HAMK:n kampuksella, sillä HAMK on sitoutunut yhdenvertaisuuteen kaikessa toiminnassaan. Keneltä se olisi pois, että lippu liehuisi myös kaupungintalon salossa? Ihan oikeasti: keneltä se olisi pois?

Riihimäki, Hämeenlinna, Lahti ja lukuisat muut kaupungit jo juhlistaa Pridea. Jokioisen kunnanhallitus äänesti liputusta vastaan ja #jokioinen trendasi ensimmäistä ja varmaan myös viimeistä kertaa twitterissä. Eikö todellakaan hyvässä valossa. Uskokaa ystävät, kun sanon, että me ei haluta vahvistaa mielikuvaa Forssasta taantumuksellisena kaupunkina, joka on jämähtänyt 80-luvulle. Sillä se on nimittäin tismalleen se mielikuva, joka esimerkiksi itselläni oli Forssasta ennen tänne muuttoa.

Pride on ilon, tasa-arvon ja rakkauden juhla, jota sateenkaarilippu symboloi. En ymmärrä, miten nämä asiat voivat olla jollekin raivokkaan vastustamisen arvoisia.

Kun kaupunginhallituksen päätös Pride-liputuksesta tuli, eräs forssalainen sateenkaarinuori otti minuun yhteyttä. Haluan välittää hänen viestinsä koko valtuustolle, kaikille kaupungin työntekijöille ja Forssan asukkaille: 

Kiitos, kun näet minut.

Tämän aloitteen tarkoitus oli antaa ääni heille, joita tässä kaupungissa ei ole koskaan aiemmin kuunneltu. Ei hiljennetä heidän ääntänsä enää. Ollaan se avoin ja tulevaisuuteen katsova Forssa, josta juhlapuheissa kovin puhutaan. Sanotaan ei syrjinnälle ja äänekäs kyllä yhdenvertaisuudelle äänestämällä Pride-liputuksen puolesta.